Skip to main content

☰ Menu

Ballan Station

Ballan Station has been upgraded as part of the Ballarat Line Upgrade.

The upgraded station is more accessible and features improved amenities, to cater to Ballan’s growing population.

Passengers will find it much easier to get between platforms and around the station, with lifts and ramps available for people with mobility aids or prams.

The upgrade included rebuilding the northern car park and adding a new car park on the southern side, giving passengers improved bus bays, bike parking, CCTV and lighting.

The upgraded station features:

  • an additional platform
  • a new accessible overpass linking the platforms
  • improvements to the station’s existing car park and bus bay layout
  • a new car park with drop off zone on the south side of the station
  • new, secure bicycle storage facilities
  • improved security, lighting and landscaping.

More services will be introduced along the line in 2020, following a period of disruption for the commissioning of second platforms, new track and passing loops, as well as safety testing and driver training.

All trains will continue to use platform 1 at Ballan Station until after the commissioning period. There will be no access to Ballan Station’s second platform until then.

Station designs

Ballan Station forecourtBallan Station Platform

Station layout

Ballan Station layout

Station Images Timeline

November 2019

Ballan Station November 2019.

September 2019

Ballan Station September 2019.

July 2019

Ballan Station July 2019.

March 2019

Ballan Station March 2019.

February 2019

Ballan Station February 2019.

December 2018

Ballan Station December 2018.

Start of project

Ballan Station at the start of the project.

The Ballan Stationeers

Find out more about the Ballan Stationeers, volunteers from the local community who look after the station.

The Ballan Stationeers [transcript]

Community feedback

Before developing final designs for the upgrade, we asked the local community what was important to them about the station. This feedback helped shape plans for the project.

People told us they valued safe and easy access for all passengers, maintaining the station’s heritage character, and improving safety and security.

We also asked the community for feedback on tree planting, landscaping and heritage at the station.