Skip to main content

☰ Menu

Bacchus Marsh Station

We are upgrading Bacchus Marsh Station as part of the Ballarat Line Upgrade.

The upgraded station will feature:

  • an additional platform
  • a new accessible overpass linking the platforms
  • a new car park with 100 extra spaces
  • removal of existing train stabling yard
  • improved bus bays and bicycle facilities
  • improved security, lighting and landscaping.

We've started work on rebuilding the northern car park at Bacchus Marsh Station. This will mean some major changes to car parking at the station over the next few months.

Temporary alternative parking will be available at the eastern end of the station. Bus bays will be temporarily relocated to Station Street near the turntable.

Information will be available at the station as these changes occur. Passengers should leave extra time to arrive at the station and find a parking space during this time, and follow the signs in place directing vehicles and pedestrians.

See Current works for more information.

Station designs

Bacchus Marsh Station forecourt - concept imageBacchus Marsh Station platforms - concept image

Station layout

Pedestrian overpass installation video

Station Images Timeline

November 2019

September 2019

August 2019

June 2019

February 2019

December 2018

Start of project

Community feedback

The local community and stakeholders had their say on the Ballarat Line Upgrade last year and the information provided has shaped the design for the upgrade of Bacchus Marsh Station.

What we heard

Aspect What is important to you How the station design considers your feedback

Access and connections

Easy and safe access for all people. Safety and security is also important. The station has been designed so that it can be accessed by everyone – including the elderly, people travelling with children and people using mobility aids. CCTV cameras and lighting have also been included in the design.

Parking and transport

Improved traffic access, including better drop-off zones, bus bay and parking There will be additional parking, bicycle hoops and drop-off zones and an improved bus bay layout.

Heritage and integration

Preserving the heritage aspects of the station including retaining the turntable and ensuring that new infrastructure is sympathetic to the existing building. The upgrade has been designed to respect and retain the station’s heritage values, with the project not impacting on the main station building. The overpass has been designed to minimise bulk and scale, and reflect elements of the historic building, such as roof pitch and cream-coloured banding.

Bacchus Marsh Station’s historic turntable has been preserved as a feature. Landscaping will be keeping in with the station’s heritage character, including using bluestone paving and featuring English oak trees.

In September 2018 we sought community feedback on tree planting, landscaping and heritage at the station.